To tanie i proste danie uwielbiam od dzieciństwa. Wystarczy wczorajszy makaron i jajko
Makaron smażony z jajkiem to danie, które możesz zrobić, jeśli zostanie ci wczorajszy makaron. Ale oczywiście możesz ugotować makaron tylko po to, aby zaraz usmażyć go z jajkiem (przyznaję, że ja tak często robię). To z jednej strony pomysł, jak wykorzystać resztki jedzenia, a z drugiej naprawdę sycący, smaczny i jednocześnie ekspresowy posiłek. Ja makaron z jajkiem robię często wtedy, kiedy potrzebuję się najeść, a nie mam czasu na pracochłonne dania. Oczywiście dochodzi do tego ogromny sentyment z dzieciństwa, bo makaron smażony z jajkiem uwielbiam od zawsze.
Jak zrobić makaron smażony z jajkiem?
Tu nie ma nic skomplikowanego: na patelnię najpierw wrzuca się makaron (chodzi o to, aby go najpierw podgrzać i lekko przesmażyć), a potem wbija jajka. Kiedy się zetną, danie jest gotowe. Do zrobienia dania można wykorzystać dowolny makaron, zaróno jeśli chodzi o kształt, jak i jego skład (dobre będą także bezglutenowe makarony).
Przepis: Makaron smażony z jajkiem
Proste danie, które można zrobić z wczorajszego makaronu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 743
Składniki
- 1 szklanka ugotowanego makaronu
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- sól, pieprz
opcjonalnie:
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Smażenie makaronuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć makaron. Smaż dwie minuty. Wbij jajka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż jajka się zetną. Posyp szczypiorkiem i podawaj od razu.
Co dodać do makaronu smażonego z jajkiem?
W wersji śniadaniowej zwykle jem makaron z dodatkiem świeżych pomidorów i sałaty, jeśli ma być obiadem, lubię wkroić do dania dużo natki pietruszki i podać je z dowolną sałatką lub surówką. Samo danie również można modyfikować na różne sposoby, dokładnie tak samo, jak zwykłą jajecznicę. Na patelnię można na przykład wrzucić razem z makaronem pomidory suszone i usmażyć wszystko na oliwie z pomidorów. Można dorzucić garść szpinaku, można dać cebulę, oliwki, kolorową paprykę, pieczarki, w sezonie świeże kurki, w wersji z mięsnym akcentem: boczek albo szynkę.
Ja bardzo lubię dorzucić na patelnię sporą garść tartego żółtego sera, jeśli akurat jest w lodówce albo posypać już gotowy makaron z jajkiem pokruszonym serem feta.